Tuesday, 24 June 2014

Jabatan Pelancongan Johor Mahu Tarik Pelancong Pontianak

PONTIANAK (Indonesia), 23 Jun 2014 (Bernama) -- Jabatan Pelancongan Negeri Johor mahu menarik lebih banyak pengunjung dari Indonesia khusus Pontianak yang merupakan ibu kota Kalimantan Barat.

Sehubungan itu, Penolong Pengarahnya Amirul Asyraf Ibrahim berkata pelbagai pakej menarik akan disediakan termasuk dari segi pelancongan kesihatan.

"Dengan jumlah penduduk menghampiri sejuta orang, kita yakin kapasiti kemasukan pelancong dari Pontianak dapat dipertingkat menerusi penerbangan terus Pontianak-Johor Baharu oleh syarikat penerbangan Indonesia, Xpress Air.

"Ini peluang yang mesti direbut pengendali dan ejen pelancongan Johor," katanya kepada wartawan yang mengikuti rombongan bersama Xpress Air, Jabatan Pelancongan Negeri Johor serta Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (Matta) Johor, baru-baru ini.

Beliau berkata sebelum ini sudah terjalin kerjasama pelancongan antara Johor dan Kepulauan Riau.

Amirul Asyraf berkata selain berhampiran Johor, Pontianak mempunyai banyak persamaan budaya yang boleh menambat hati penduduknya untuk menjadikan Johor sebagai rumah kedua mereka.

"Sebelum ini penduduk Pontianak kerap berulang-alik ke Sarawak untuk melancong, melanjutkan pelajaran, membeli-belah atau mendapatkan rawatan, kini mereka boleh ke Johor dengan tempoh penerbangan kira-kira satu jam setengah dan tambang yang kompetitif," katanya.

Pengerusi Matta Johor, Kathryn Lee berkata pihaknya akan menganjurkan Matta Fair Johor di Kompleks Danga City Mall, Johor Baharu selama tiga hari mulai 15 Ogos ini untuk menarik pelancong Indonesia.

Beliau berkata Johor boleh dijadikan pintu masuk untuk pelancong Pontianak ke Singapura, Melaka dan Kuala Lumpur.

Pontianak turut memiliki destinasi pelancongan menarik, katanya.-- BERNAMA